Hoe help je je kind als hij nog niet goed praat?

Het heeft lang geduurd voordat mijn kind begon te praten, nu zegt hij iets in losse woorden of zinnen van twee woorden, maar meer komt er niet. Hoor ik ouders van hun peuter zeggen.

Je leest je kind voor. Je benoemt de plaatjes in het boek of laat je peuter het benoemen.  Je verbetert hem als hij iets niet goed zegt. Je vraagt je kind woorden na te zeggen. Je  praat veel tegen je peuter.  Je laat je peuter aanwijzen als hij iets wil. En toch gaat je peuter niet meer of beter praten.

En nu?


Om dat te begrijpen zal ik je eerst wat meer vertellen over hoe je kind  zijn taal ontwikkelt.

De vaardigheden om taal te leren, beginnen al als je baby bent.  Met zes weken maakt hij oogcontact met jou en lachen jullie elkaar toe.  Hij reageert op jouw stem en kalmeert als hij verdrietig is.
Je baby kan vrij snel duidelijk maken wat hij wel of niet wil: luid huilen, tegenstribbelend spartelen, of zijn handje naar iets moois uitreiken.

Voordat je baby een jaar is, begrijpt hij steeds meer wat je zegt. Baby’s laten weten dat ze naar je luisteren door te reageren op de woordjes die je zegt of de liedjes die je zingt met bijv. geluidjes .

Als je baby  6 weken  is begint hij geluidjes te maken. Na  4 maanden hoor je steeds meer geluiden. Je baby oefent al met verschillende klanken. Nog een paar maanden later lijkt het net of je baby gesprekjes voert in zijn eigen taal. Dit noemen we brabbelen. Je baby zal nu ook reageren op wat jij tegen hem zegt. Zo leert hij op eenvoudige manier dat  een gesprekje over en weer gaat.

Als je kindje één jaar is zal hij zijn eerste woordjes zeggen. Soms  zijn kinderen wat later en starten ze rond 1;6 jaar met praten. Als je kind 50 woorden heeft geleerd kan hij zinnetjes maken van 2 woorden. Later breiden deze zinnen uit naar meer woorden tot hij volledige zinnen kan maken.


Je kind leert taal in het contact met andere mensen.

Een baby heeft het meest contact met zijn ouders, dus ben jij als ouder de meest aangewezen persoon om je kind de taal te leren. Zoals ik al zei: de taalontwikkeling start al bij de geboorte. Door al vroeg met je kind te praten krijgt hij al een voorbeeld van hoe het moet. Je praat in eenvoudige woorden tegen je kind  als  hij in bad gaat, als je hem aankleed of hem in bed stopt.

Door taal te horen zal je kind rond een jaar woorden gaan imiteren.
Dat gaat vanzelf, omdat jij de woorden hebt aangeboden!
Kinderen zijn uit zichzelf gemotiveerd om taal te imiteren en te  leren.

Dus een belangrijke voorwaarde om taal te leren is met je kind te praten.

Nog een belangrijke factor om de taal te leren is dat je kind een goed gehoor heeft.

 

En dan merk je dat je kind de taal niet vanzelf leert.

Je merkt dat je kind met praten achterblijft bij zijn leeftijdsgenootjes, terwijl hij zich verder goed ontwikkelt en zijn gehoor goed is. Hij reageert op geluiden en zelfs als je zacht tegen hem praat hoort hij je.

Er is niet altijd een verklaring waarom je kind niet gaat praten zoals zijn leeftijdsgenootjes dat doen, maar hij kan jou extra hulp wel gebruiken  om zich verder te ontwikkelen

Met de volgende tips kun je je kind helpen.


Je vertel wat jullie doen en zien of hoe je kind zich voelt als hij nog niet praat of maar weinig woorden zegt.

Je helpt je kind met aankleden.  Je kind wijst naar zijn pyjama. Jij zegt:  “We trekken je pyjama aan” Terwijl je je kind in zijn pyjama helpt, vertel je: “pyjama aan”, “hoofdje er door…. Hoepla”, “armpje er door…Jaah, daar is-ie”.
Je kind gaapt: “Je bent moe, hè?” Terwijl je je kind in bed legt zeg je: “Ga maar lekker slapen”, “Lekker slapen!”

Als je peuter al wel zinnetjes maakt, maar nog niet in de goede vorm, verbeter hem.

Jullie lezen samen een boekje over de boerderij en zien plaatjes van dieren. Jouw kind wijst de poes aan: “kijk, poes hier”. Jij laat horen hoe de zin eigenlijk loopt: “Ja, hier is een poes”.
Gebruik vaak dezelfde woorden en zinnen als je met je kind praat. Doordat je woorden en zinnen vaak herhaalt, zal je kind begrijpen wat je bedoelt.


Vraag je kind niet om je na te zeggen.

Je weet nu dat kinderen zelf gemotiveerd zijn om taal te imiteren.  Als je je kind vaak laat horen hoe je een goede zin moet maken, zal je kind dat op een gegeven moment ook proberen.
Bovendien, wat is frustrerender dan steeds iets na moeten zeggen wat je nog niet kan!


Let ook eens op je spreektempo als je met je kind praat.

Als je rustig spreekt , leert je kind de taal beter begrijpen.  Vertel zelf, maar luister vooral ook naar wat je kind te vertellen heeft of welke reactie hij geeft. Daar kun jij weer op reageren en zo komen er gesprekjes op gang. Ook als je kind nog niet praat is het belangrijk om op zijn reactie te reageren. Zo leert hij al hoe het is om met elkaar een gesprekje te voeren en leert hij van jou hoe hij zich kan verwoorden.

En ook heel belangrijk…… WACHTEN…..!

Geef je kind de tijd om het praten zelf te proberen. Kinderen hebben veel tijd nodig.  Als je moeite hebt om te wachten, tel dan eens tot 10 voor je reageert.  Het kan best zijn dat je kind dan iets zegt wat jou verrast.

Heb vooral plezier en geniet van de gesprekjes die je met je kind voert!

Twijfel je over waar je kind staat in zijn taalontwikkeling of wil je nog beter leren hoe je hem het beste kan begeleiden, kom dan naar de training waar je leert hoe je je kind kan helpen als hij zich nog niet goed duidelijk kan maken. Kijk voor meer informatie bij training of neem contact met ons op.