Taal
- Praat je kind nog niet of zegt hij nog maar een paar woorden?
- Komt jouw kind niet goed uit zijn woorden of vertelt hij onsamenhangend?
- Maakt je kind kromme zinnen en heeft hij een kleine woordenschat?
- Ben je vaak aan het raden wat je kind bedoeld?
- Wordt je kind boos, omdat je hem niet begrijpt?
- Heeft je kind problemen met taal op school?
- Gaat je kind steeds vaker met tegenzin naar school?
- Wil je je kind graag helpen, maar je weet niet hoe?
Als je je in bovenstaande herkent, dan heeft jouw kind mogelijk een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft moeite met praten of het begrijpen van taal. De taalontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.
Het kan ook zijn dat er sprake is van een vertraagde taalontwikkeling, omdat je kind gehoorproblemen heeft of gehoorproblemen heeft gehad. Dan verloopt de taalontwikkeling normaal, maar heeft je kind meer tijd nodig om taal te leren.
Leren praten start bij de geboorte. Door al vroeg met je kind te praten krijgt hij een voorbeeld van hoe het moet. Je praat in eenvoudige woorden tegen je kind als hij in bad gaat, als je hem aankleed of hem in bed stopt.
Dus je kind leert taal in het contact met andere mensen. Een baby heeft het meest contact met zijn ouders. Jij bent als ouder de meest aangewezen persoon om je kind de taal te leren. Door taal te horen zal je kind rond een jaar woorden gaan imiteren.
Kinderen zijn uit zichzelf gemotiveerd om taal te imiteren en te leren.
Dus een belangrijke voorwaarde om taal te leren is met je kind te praten.
En om de taal te leren is het van belang dat je kind een goed gehoor heeft.
Hoe zou het zijn als je kind zich duidelijk kan maken en sneller begrepen wordt? Als hij daardoor meer gaat vertellen, het leuk vindt om zijn verhalen te delen èn met plezier naar school gaat?
Wij ondersteunen je bij het stimuleren van de taalontwikkeling. Door middel van advies en oefeningen bieden we je handvatten waarmee je direct aan de gang kunt.
Je zal daarmee de communicatie met je kind op gang brengen en je kind laten ervaren dat praten leuk is!
Heb je nog vragen? Neem contact met ons op.
Aanmelden voor behandeling